Derfor skal du bruge en password manager
Adgangskoder er både en af de bedste og værste ting ved internettet. Adgangskoder beskytter vores personlige oplysninger og sørger for, at det kun er os, der har adgang til dem.
Med mindre andre får fat i vores adgangskoder. Derfor skal adgangskoder være lange og komplekse. På den måde er de meget sikre, men enormt svære at huske, hvilket efterlader mange mennesker med svage adgangskoder, der er nemme at gætte. Og her kommer hackere ind i billedet.
Hackere er eksperter i at gætte nemme adgangskoder
Har du nogensinde haft en adgangskode, der har indeholdt navne på din familie, venner, kæledyr eller kæreste? Eller har du haft en adgangskode med tallene “123456” eller “adgangskode” i? Sandsynligvis ja. Og det er cyberkriminelle klar over.
Cyberkriminelle kan knække svage adgangskoder på få sekunder ved hjælp af automatiserede værktøjer. En hacker kan knække en adgangskode på 11 tegn, bestående af tal, på to sekunder. Men hvis adgangskoden er mere kompleks og indeholder tal, symboler og store og små bogstaver, bliver tiden, der er nødvendig for at bryde den, til 400 år.
Du har helt sikkert hørt det før. Eksperter siger, at en god adgangskode skal være unik og indeholde en kombination af bogstaver, tal og specialtegn. Og eksperter anbefaler minimum 12 tegn, og helst gerne flere.
Fordelene ved at bruge en password manager
Den typiske internetbruger har omkring 100 sæt loginoplysninger – at huske sådan et antal komplekse adgangskoder er nærmest umuligt.
Password managers kan løse det problem ved at oprette lange og komplekse loginoplysninger til dig og huske dem næste gang, du logger ind på en konto. Når du har downloadet en password manager, kan den generere stærke adgangskoder til dig til alle nye hjemmesider, du bruger, og udfylde dem automatisk. Det løser et af de sværeste aspekter ved adgangskodesikkerhed: at huske masser af komplekse adgangskoder.
Beskyttelse mod hackerangreb
Password managers sikrer også, at du bruger et unikt login til hver konto i stedet for at gentage dem på tværs af tjenester. Dette er afgørende for at forhindre “credential-stuffing”-angreb, som sker, når en hacker bruger en kompromitteret adgangskode, for eksempel til din Facebook-konti, til at forsøge at hacke sig ind i andre tjenester, som du bruger, såsom Netflix eller netbank.
En anden fordel, som flere password managers har, er at de hjælper med at forhindre phishing-angreb, hvor svindlere opfordrer dig til at klikke på et link i en phishing-mail, så de kan stjæle dine legitimationsoplysninger. Password managers kan knytte legitimationsoplysninger til en bestemt hjemmesides adresse, og hvis en webadresse er falsk, så vil autofuldførelsen ikke ske.
Med en password manager er du der næsten – men ikke helt
Selvom en password manager øger din personlige cybersikkerhed, så er du ikke helt sikret. Der er mange måder, hvorpå cyberkriminelle kan få fat i dine personlige oplysninger eller inficere dine digitale enheder med malware.
Derfor skal du altid være opmærksom på din adfærd, når du arbejder med e-mails og bruger internettet. Fokus på god cybersikkerhed skal være en naturlig del af din hverdag.