Hvad er et domæne?

Et domænenavn er en nemmere måde at tilgå en hjemmeside på. En hjemmeside ligger på en server, som vi egentlig tilgår via en IP-adresse. Men fordi det er svært at huske så mange forskellige tal i hovedet, er det meget nemmere at huske et egentligt navn.

 

Det har vi så en DNS til. Den fungerer som en telefonbog, der fortæller et domæne, at den skal pege dig hen på den server, hvor hjemmesiden ligger.

 

Tager vi udgangspunkt i domænet – servicenews.dk – så er den bagvedliggende IP-adresse: 116.202.245.110. Et andet domænenavn – onlinekursus.dk – har f.eks. denne IP-adresse: 178.20.216.31.

Hvordan køber jeg et domæne?

Du kan meget nemt købe et domæne. Der er mange forskellige forhandlere af domæner, og uanset om du er på udkig efter et .com, .dk eller .net domæne, eller hvad det nu kan være, kan du på et øjeblik registrere det og få råderetten over det enkelte domæne.

 

Det koster så løbende et beløb hvert år at beholde dit domæne. I Danmark er det eksempelvis 50 kroner om året, som du skal betale til DK-hostmaster, der står for at administrere de danske domænenavne. De udenlandske domæner som .com, .net eller .org koster også et sted mellem 50 og 100 kroner om året, alt afhængig hvor du har valgt at registrere domænet.

Hvad koster et domæne?

Prisen på et domæne afhænger af, om det er ledigt, og hvor du vælger at registrere det. Er det domæne optaget i forvejen, kan du ikke registrere det. Du kan dog tilbyde at købe det fra den nuværende ejer, og i nogle tilfælde kan det godt lade sig gøre, hvis I kan blive enige om en pris.

 

Er domænet ledigt, kan du registrere det for et registreringsgebyr. Den pris varierer fra udbyder til udbyder. Nogle steder koster det 50 kroner at registrere et .DK domæne, andre steder kan det koste over 100 kroner at registrere.

Er et domæne ensbetydende med en færdig hjemmeside?

Nej, det er meget vigtigt at understrege, at bare fordi du har et domænenavn, er det ikke ensbetydende med, at du har dig en færdig hjemmeside. Hjemmesiden skal du selv stå for at bygge – enten ved at gøre det selv, eller ved at hyre nogen til at bygge den for dig.

 

Domænet svarer til at købe en tom bolig grund. Der er plads til din bolig, men der kommer ikke noget på den, før du enten selv bygger, eller får nogle andre til at bygge noget på den. Domænet er din grund, men der skal fyldes filer på den først, inden der rent faktisk dukker noget op, når man klikker sig ind på dit domæne.

Kan jeg sælge eller opsige mit domæne?

Ja, du har både mulighed for at sælge (det ikke lovligt i Danmark at sælge et domæne – dog må du godt sælge hjemmesiden, der ligger på domænet – og at domænet så følger med i handlen) eller for at lade dit domæne udløbe. Hvis du vil sælge hjemmesiden og domænet, skal du selv aktivt overføre domænet til købers konto. Køber skal betale et mindre gebyr til DK-Hostmaster for at modtage domænet.

 

Har du bare ikke lyst til at betale for dit domæne mere, kan du lade være med at betale det årlige gebyr det koster at eje domænet, og så vil det udløbe af sig selv og blive ledigt på markedet igen, så en anden kan registrere det, akkurat som du gjorde til at starte med.