Hvorfor er musik så godt for os?

Vi elsker næsten alle sammen et godt stykke musik, og det er der en god grund til. Flere studier tyder nemlig på, at musik kan gøre os glade fordi det udløser det hormon man kan kalde for “lykkehormonet”. Men hvad er det lige der gør, at musik kan gøre en så stor forskel for så mange mennesker? og hvis det er tilfældet at musik kan gøre vores dage bedre – hvorfor er det så ikke den samme musik vi lytter til?

Hver sin musik

Vi kender allesammen følelsen af, at man hører et stykke musik, som straks fremkalder et helt bestemt minde. Måske bliver vi sendt tilbage til Roskilde festival 2013 eller måske er det første gang vi kyssede vores kæreste der popper op i minderne. Og netop vores minder er en stor årsag til at vi kan lide forskellige typer musik. Det er simpelthen den musik som giver os de rigtige og gode  associationer, som vi godt kan lide. Hvis vores forældre har hørt meget Beatles da vi var små, er der også gode chancer for, at vi vil kunne blive helt nostalgiske af at høre et Beatles nummer, selvom det egentligt aldrig har været noget musik vi selv ville vælge at høre. På den måde bliver vores musiksmag også opfostret gennem vores barndom og gennem de minder vi skaber hen ad vejen.

Lykken gemmer sig i musik

Så er der også lige det der med lykkehormonet. Hvis man hører et stykke musik som man synes er virkelig godt, kan man næsten få kuldegysninger, og mærke hårene rejse sig på armene. Og det er i sådanne øjeblikke, at musikken virkelig giver os en ordentlig dosis af lykkehormonet, som hvis vi udsættes for det ofte nok, kan give os en bedre hverdag, fordi vi simpelthen bliver gladere mennesker.

Kvaliteten af musikken

Det er selvfølgelig vigtigt – for at det rigtige gode ved musikken “skal virke” – at vi får lov at nyde vores musik “ordentligt”, dvs. ingen ridser i LP’en eller CD’en, så lyden hakker – hvis man stadig hænger lidt fast i de gamle dage. Er man lidt mere moderne og bruger en af de populære streamingstjenester er det noget mere simpelt (og nemmere at fixe ift. en rids i en CD), her skal vi “bare” sørge for at vi har hurtigt nok internet, sådan at lyden ikke begynder at hakke/afspille i dårlige kvalitet – og samtid væigre opmærksomme på at streamingsprogrammet (Spotify f.eks.) ikke har sat kvaliteten af musikken ned, fordi vores internet er for langsomt. Husk at hvis dine børn sidder og gamer om aftenen hvor du hører musik kan de nappe meget af internethastigheden, men hvis du er alene hjemme om eftermiddagen f.eks., har du måske hurtigt nok internet. Det er som regel super billigt at få lidt hurtigere internet og det er nemt at tjekke om man har en hurtig nok forbindelse.