Teknologi og ølbrygning

Ølbrygning er I bund og grund ikke særligt svært. Det er dog mest en hobby for mænd, så derfor er det vel meget naturligt, at teknologi også har holdt sit indtog inden for ølbrygning. I dag er det muligt at få computerstyret bryganlæg helt ned til en brygstørrelse på 10 liter og opefter. Det er muligt at tilkoble sit bryganlæg til wifi, så kan man i princippet sidde og styre en brygproces overalt i Verden. Gærtanke kan også tilkobles wifi, så selvom man tager på rejse, så kan man holde øje med hvordan en gæring forløber.

Det er supersmart alt have alt brygudstyr tilkøbet Wifi, og helt sikkert noget der tiltaler de fleste mænd. Jeg tror ikke der er den mand der ikke har siddet med sin mobil telefon til en sammenkomst, og fortalt hvordan han kan sidde og holde øje med hele forløbet, som om han ikke er til stede. Det er nok lige før et ny bryg bliver betragtet som et barn til skal have 24 timers overvågning.

Det behøver dog ikke være så teknisk at have ølbrygning som hobby. Helt ned til det basale, så er ølbrygning faktisk en utrolig nem hobby, som langt de fleste kan lave. Du behøver ikke alt indenfor teknologisk brygudstyr, og slet ikke til en start. Det er muligt at starte meget mere enkelt for det eneste du skal bruge er en stor gryde og nogle gærspand. Derudover er det udstyr du sikkert allerede har i dit køkken. 

Brygudstyr kræves der som sagt ikke så meget af, men der er også behov for lidt viden, for hvordan brygger man egentlig øl. I sin enkelt hed er processen at du tager noget 65-68 grader varm vand og tilsætter malt. Du holder derefter denne temperatur i en time. Når denne timer er gået, så hævet du temperaturen til 78 grader og holder i 5 min. Du siger herefter væsken (som nu hedder urt) fra malten. Du opsamler urten og koger i en timer, mens der typisk tilsættes humle af flere omgange. Når den time er gået, så nedkøler du urten og kommer den ned på en gærspand. Efter 1-4 uger vil du have øl. Det hældes derefter på flasker og efter cirka 3 uger har du drikbart øl. 

Processen er enkelt, men hvis du også gerne vil vide lidt om hvorfor brygprocessen er som beskrevet ovenfor, så kan det være en god idé at hente denne bog om ølbrygning. Den beskriver processen bedre og fortæller dig også hvorfor du brygger som ovenfor. Du skal dog ikke blive nervøs for, at det er for svært. Man kunne brygge øl tilbage i Middelalderen, og hvis de kunne, så kan du helt sikkert også finde ud af det.

Når du så har brygget noget tid, og fundet ud af denne hobby er noget for dig, så kan du altid begynde at kigge efter teknologisk brygudstyr. Der er mange muligheder, og der kommer flere og flere til hele tiden. Du kan så anskaffe dig det udstyr der lever op til dine forventninger til moderne brygudstyr.